top of page
Пошук

Washington Post: росія планує виготовити на заводі в Єлабузі 6 тисяч власних «Шахедів»


фото DR

Газета Washington Post отримала секретні документи щодо виробництва бойових безпілотників на одному з підприємств у Татарстані. Повідомляє Mind.

Документи, що стосуються періоду із зими 2022 по весну 2023 року, видання отримало від колишнього співробітника підприємства в Єлабузі. За його словами, цей працівник хотів таким чином порушити виробництво і наблизити кінець війни з Україною.

З паперів випливає, що до літа 2025 року міноборони росії має намір отримати 6 тисяч дронів, причому спочатку це буде лише складання іранських апаратів типу «Шахед», проте потім завод у Єлабузі планує повністю перейти на власне виробництво.

Йдеться про безпілотники «Герань-2», створених на основі (за фактом копій) іранських «Шахед-136». Вони здатні нести близько 50 кг вибухівки і оснащені двигунами, що гучно торохтять, за що їх прозвали «літаючими мопедами».

На Заході давно вже знали про багатомільярдну військову угоду, укладену між москвою та Тегераном, та й сам Іран визнав, що поставив росії партію дронів, хоч і запевняє, що зробив це ще до початку війни. Однак нові документи свідчать, що Іран по суті продав росії франшизу на виробництво дронів.

Як випливає з аналізу, проведеного американським Інститутом науки та міжнародної безпеки (ISIS), план виробництва “Шахедів” виглядає в принципі здійсненним, проте в ньому чимало недоліків.

Одна з головних причин полягає в тому, що, як визнають у супровідних документах самі іранці, понад 90% мікрочіпів та електроніки в «Шахедах-136» – західного, переважно американського, виробництва.

Раніше ці компоненти не належали до категорії секретних чи військових технологій, і до них відносно легко було отримати доступ, проте після введеної американцями повної заборони експорту таких компонентів у росію ситуація змінилася.



0 коментарів

Comments


bottom of page