top of page
Пошук

Атака пейджерів: що сталося в Лівані та чого тепер чекати від «Хезболли»

Безпрецедентна хвиля невеликих вибухів вразила Бейрут, покалічивши 4000 людей.

Військово-політичне угруповання «Хезболла», щоб убезпечитися від ізраїльського прослуховування, закупило в тайванської компанії та роздало своїм учасникам тисячі пейджерів. Ці пристрої зв'язку стали для Лівану смертоносним «троянським конем». Повідомляє Mind.


Що сталося в Лівані?

Тотальна детонація пейджерів розпочалася у вівторок, 17 вересня, близько 15:30 за місцевим часом на півдні та сході Лівану. Протягом години в руках, кишенях піджаків і штанів тисяч ліванців, пов'язаних із «Хезболлою», пролунали вибухи. Ще близько 100 пейджерів здетонували в Сирії.


Інциденти, зафіксовані на безлічі відео, відбувалися після того, як на пейджер приходило повідомлення й людина встигала взяти пристрій у руки або піднести його до обличчя, щоб подивитися на екран. Від вибухів пристроїв люди зазнали моторошних травм: вибиті очі, обпалені обличчя, рвані рани в області живота та стегон, поранені кисті – аж до подальшої ампутації.


За словами свідків, опитаних CNN, південні передмістя Бейрута, які найбільше постраждали після масової детонації пейджерів 17 вересня, викликали асоціації із зомбі-апокаліпсисом.


«Ми вийшли на вулиці й були вражені тим, що передмістя Бейрута було схоже на місто зомбі. Скривавлені люди лежали врозкид на дорогах, і серед них були деякі з моїх друзів… Ми були здивовані, що поранених так багато. Дороги були у крові. Машини швидкої допомоги відвозили постраждалих до шпиталів. І ми не знали, що відбувається», – описує CNN ситуацію зі слів очевидця.


За даними міністра охорони здоров'я Лівану Фіраса Абіада, 17 вересня від вибухів пейджерів у країні загинуло щонайменше 11 осіб, включно з восьмирічною дівчинкою. Поранення дістали 4000 осіб, при цьому стан 400 поранених оцінюється як украй тяжкий.


Які пейджери вибухнули в Лівані?

За даними New York Times, у Лівані вибухнули пейджери моделі AP924, які «Хезболла» кілька місяців тому закупила в компанії Gold Apollo на Тайвані. До батарей цих пристроїв було прикріплено приблизно по 30 грамів вибухівки та механізми віддаленої активації.


На початку 2024 року лідер «Хезболли» Хасан Насралла рекомендував членам свого угруповання та їхнім сім'ям не носити мобільні телефони, щоб Ізраїль не міг відстежити GPS їх переміщення та завдати по них прицільних ударів. Пейджери в Лівані вважалися безпечнішими засобами зв'язку, тому що в них є тільки приймач і відсутній передавач, що ускладнює можливість виявити місцезнаходження пристрою.


Експерти стверджують, що літієві батареї маленьких пейджерів без вибухівки не здатні завдавати таких поранень, а тим більше призводити до смерті людей.


Хто та як організував масовий вибух пейджерів «Хезболли»?

Девід Кеннеді, колишній аналітик розвідки Агентства національної безпеки США, зазначає, що ключем до успіху операції Ізраїлю стали не якісь технічні засоби, а люди-оперативники, заслані в «Хезболлу».


«Це одна з наймасштабніших і добре скоординованих атак, які я коли-небудь бачив. Складність її виконання є неймовірною. Людський інтелект (HUMINT) був основним методом, який дозволив перехопити ланцюг постачань і внести зміни до пейджерів», – розповів CNN Девід Кеннеді.


За його словами, мінування телефонів – давня практика Ізраїлю. Так, 1996 року ізраїльська служба безпеки Шин-Бет підклала 15 грамів вибухівки RDX у мобільний, яким іноді користувався лідер ХАМАС Ях'ї Айяша. Палестинець загинув від вибуху, коли зателефонував своєму батькові.


Як відреагував Ізраїль на вибухи в Лівані?

Офіційно Тель-Авів, як завжди, не коментує вибухи пейджерів у Лівані. Однак ізраїльські ЗМІ святкують перемогу, називаючи операцію «не нищівним, але дуже потужним» ударом по «Хезболлі», що обстрілює північні регіони Ізраїлю.


«Хезболла» – добре навчена та дисциплінована терористична група – зіткнулася з хаосом після того, як величезна кількість її членів дістали поранення від вибухів пристроїв зв'язку. Для неї це ще й ганебний провал. «Хезболла» спочивала на лаврах, відчуваючи себе елітною групою недоторканних. Тепер вона почувається вразливою», – пише Jerusalem Post.


Портал Y Net зазначає, що серія вибухів сталася відразу після екстреної наради прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху з головами служб безпеки країни. За кілька годин до цієї зустрічі Кабінет безпеки Ізраїлю оновив офіційні військові цілі, додавши до знищення палестинського руху ХАМАС і звільнення заручників, що утримуються в секторі Газа, пункт про потребу гарантувати безпечне повернення до своїх осель жителів районів, що межують з Ліваном.


«Детонація пейджерів продемонструвала, наскільки «Хезболла» зараз вразлива. Ця атака, що приписується Ізраїлю, безсумнівно посилить стримування «Хезболли» та її іранських покровителів. Вона завдасть морального удару. Втім правила гри вона не змінить і не допоможе повернути жителів північних регіонів Ізраїлю до своїх будинків», – зазначає Y Net.


Як Ліван відреагував на атаку пейджерів?

Прем'єр-міністр Лівану Наджиб Мікаті звинуватив Ізраїль у «злочинній агресії» через вибухи пейджерів, назвавши атаку «серйозним порушенням суверенітету Лівану». «Хезболла» у свою чергу пообіцяла, що на масові вибухи пейджерів надійде «справедлива відповідь, звідки не чекали».


«Хезболла» приховує інформацію про свої військові можливості. За оцінкою Atlantic Council, угрупування накопичило понад 150 000 ракет «земля – земля», що вдесятеро більше, ніж на момент початку Другої ліванської війни ​​2006 року. Також у наявності в «Хезболли» понад 2000 дронів, 25 000 – 30 000 військовослужбовців і стільки ж резервістів, які набули бойовий досвід у війнах в Іраку та Сирії.


«Хезболла» та Ізраїль обмінюються вогневими залпами майже щодня з 7 жовтня 2023 року, після початку війни в ​​секторі Газа. Інтенсивність взаємних обстрілів майже напевно зросте найближчими днями через «атаку пейджерів». Готуючись до цього, європейські авіакомпанії Air France, Lufthansa, Brussels Airlines та Swiss International Air Lines зупинили рейси до Ізраїлю на 48 годин.


Загроза від «Хезболли», за твердженням Atlantic Council, зростає у зв'язку з розробкою в Ірані ядерної зброї. У середньостроковій перспективі Ізраїль може розпочати повномасштабну війну на півдні Лівану, щоб відсунути «Хезболлу» подалі від свого північного кордону. Це відповідає стратегічним інтересам США, але проти цього можуть виступити росія, Китай та Іран, які прагнуть збільшити вплив у регіоні.


0 коментарів

Comments


bottom of page