top of page
Пошук
Фото автораАнатолій Гуньков

В УКРАЇНІ НА СТРАТЕГІЧНИХ ОБ’ЄКТАХ АКТИВНО ПРАЦЮЄ ПІДРОЗДІЛ ОРГАНІЗАЦІЇ, ЩО ЗМІЦНЮЄ ЕКОНОМІЧНУ ТА ПОЛІТИЧНУ МІЦЬ РФ

Нещодавно на адресу СБУ від імені громадської організації «ВІДКРИТІ МЕДІА УКРАЇНИ» надійшло звернення про внесення пропозицій щодо застосування санкцій відносно резидентів російської федерації. У документі мова йшла про роботу в Україні представництва швейцарського хімічного гіганту Sika AG (Товариство з обмеженою відповідальністю “Сіка-Україна” (Код ЄДРПОУ 33053410).


На офіційному сайті представництва серед виконаних в Україні проєктів є роботи абсолютно різного масштабу. Тут і реконструкція трамвайної колії на вул. Алма-Атинській у Києві, і ремонтні роботи на Південноукраїнській АЕС. Мости, житлові та торгові комплекси і навіть маріупольська «Запоріжсталь» - все це об’єкти у роботі над якими брала участь “Сіка-Україна”. Отже, це підприємство працює і над об’єктами, що є стратегічно важливими для України.


Представлена продукція компанії і в роздрібних мережах. Тільки в мережі «Епіцентр» каталог наявних у продажу товарів бренду Sika станом на 22.08.24р. склав 168 найменувань.


Отже, можна із впевненістю стверджувати, що Sika є стратегічним гравцем в українській будівельній галузі.


І на цьому моменті у читача виникне здивування. Чому ми звернули таку активну увагу на цю організацію? Відповідь проста, але приголомшуюча. Виявляється, що Sika AG є одним з провідних гравців галузі не тільки в Україні, але і у рф.


Саме так. Організація, що має доступ до найважливіших стратегічних об’єктів в Україні, активно працює на ворога.


«Зіка» (саме так називають компанію в ерефії) має на території агресора 5 заводів з виробництва добавок у бетон, 2 заводи з виробництва сухих будівельних сумішей, завод з виробництва підлогових покриттів, завод з виробництва ПВХ мембран, науково-дослідний, навчально-випробувальний центри та 5 філій у різних регіонах країни з центральним офісом у місті Лобня Московської області.


У 2021 році ТОВ «Зіка» об’єдналась з ТОВ «Крепс». Під контроль компанії потрапили два сучасні високотехнологічні виробництва - заводи в м. Санкт-Петербург і Араміль (Свердловська область). Дистрибуція товарів цих підприємств здійснюється у Північно-Західному Федеральному окрузі, Центральному регіоні, Південному Федеральному окрузі, на Уралі, Сибіру, та у Республіці Казахстан. Асортимент продукції КРЕПС налічує понад 50 найменувань сухих будівельних сумішей для зовнішніх та внутрішніх робіт. Рецептури сумішей розробляються у власних виробничих лабораторіях, що оснащені кращим сучасним обладнанням. У 2022 році побудований завод з виробництва полімерних підлог у Павлівському Посаді Московської області.


Як можемо бачити, бізнес Sika AG в росії активно розвивається.


У російських роздрібних мережах продукція бренду Sika представлена сотнями найменувань. Лише у популярному в росії маркетплейсу Wildberries представлений 181 товар.


Але особисто мене зацікавив перелік об’єктів, якими займається «Зіка» в рф. Басейни, аквапарки, гіпермаркети, спортивні комплекси, продовольчі підприємства – не дуже цікаво.


Автомобільні заводи «Toyota» та «Nissan» у Санкт-Петебурзі – вже цікавіше.


Але якщо пошукати ретельніше, знаходиш Владивостокський тунель, Борський міст у Нижньому Новгороді, Беломорсько-Балтійський водний шлях, аеропорти «Пулково», «Шереметьєво-1», «Шереметьєво-3», Стан 5000 на Магнітогорському металургічному комбінаті (за інформацією «Зіка» не має аналогів у світі), технопарк «Сколково» - а це вже стратегічні об’єкти, що піднімають економічний та науковий рівень країни-агресора.


Не цурається «Зіка» і роботи над зміцненням військового потенціалу рф. Казанський вертолітний завод також знаходимо серед «досягнень» швейцарських «нейтралів».


Але є ще й «вишенька на торті». У рекламних матеріалах «Зіки» я знайшов інформацію про участь компанії в роботі над московським міжнародним діловим центром «Москва-Сіті». Шалений район-монстр, утворений потворними хмарочосвми із скла і бетону,  став однією із візитівок тоталітарної московії. Комплекс знаменитий не тільки своїми житловими комплексами, спортивними закладами, магазинами та модними офісами. Саме тут у складі цього гіганту функціонує новий урядовий комплекс рф.


В урядовому комплексі функціонують 7 міністерств та відомств й інші федеральні заклади:

  • Міністерство економічного розвитку російської федерації,

  • Міністерство промисловості і торгівлі,

  • Міністерство цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій,

  • Федеральне агентство по справах національностей,

  • Федеральна служба по акредитації,

  • Федеральне агентство по технічному регулюванню та метрології,

  • Федеральний казенний заклад «Центр підтримки»,

  • Федеральний автономний заклад «Національний інститут акредитації»,

  • Центральне міжрегіональне територіальне управління федерального, агентства по технічному регулюванню і метрології,

  • Приймальня виконавчих органів федеральної влади.


Саме цей комплекс тричі ставав ціллю атак українських дронів.


От ми і з’ясували, що «Зіка» - російський підрозділ Sika AG безпосередньо працює на ворога. А як же інакше можна кваліфікувати будівництво стратегічних підприємств,  передачу унікальних технологій та створення умов для роботи ворожого уряду? І ми навіть не згадували про шалені суми податків, сплачених «Зіка» в російський бюджет.


Безумовно, за таких обсягів робіт на розвиток інфраструктури рф, «Зіка» не може не мати зв’язків в урядових колах рф.


У травні 2023 року Sika завершила угоду з придбання компанії MBCC Group, одного з провідних світових постачальників будівельної хімії. З 1 квітня 2024 року об'єднаним бізнесом у Росії керує Сергій Вєтлов.


У відкритих джерелах інформації про минуле Сергія Вєтлова небагато. Один із відомих фактів – керівництво Сергієм Вєтловим російським підрозділом концерну BASF. Ця компанія спільно з «Газпромом» брала участь у розробці ачімовської товщі Уренгойського газоконденсатного родовища, а також брала участь у будівництві газопроводів «Північний потік» та «Південний потік». Крім того компанія володіє часткою (25% мінус 1 голос) у компанії «Севернефтегазпром», що володіє ліцензією на розробку Южно-Руського нафтогазового родовища.


Цікавий факт: Мангейм, Німеччина, 1 жовтня 2020 р. — Групу компаній MBCC Group було створено внаслідок придбання бізнесу BASF з виробництва будівельної хімії афілійованим підприємством Lone Star, приватною інвестиційною компанією. З 1 жовтня 2020 року MBCC Group розпочинає свою діяльність. BASF і Lone Star закрили операцію 30 вересня 2020 опівночі.


Тепер ця група під контролем Lika і керує її тепер вже об’єднаним російським бізнесом той самий Вєтлов.


Тобто, структури, що належать Lika, причетні до будівництва «Північного потоку» та «Південного потоку». Крім того вони активно сприяють розвитку сфери добування енергоресурсів у росії.

 

Підводимо риску

Компанія, що є одним з провідних донорів злочинного російського режиму, має безпосередній доступ до стратегічних об’єктів в Україні.


Наскільки це небезпечно – питання риторичне. З тим самим успіхом можна поставити керівником Міністерства оборони України представника ФСБ. Тим більше, що за часів Януковича такий досвід у нас вже був.


А якщо серйозно, то припинення діяльності “Сіка-Україна” в Україні має стати одним з  пріоритетних завдань як СБУ, так і уряду.


Або дійсно – дзвоніть в ФСБ. Якщо працювати на ворога, то вже на повну.



0 коментарів

Comentarios


bottom of page