top of page
Пошук
Фото автораOpen Media Ukraine

Махінації з паливом на мільярди гривень: Фірташу повідомлено про підозру


Підсанкційний олігарх Дмитро Фірташ та керівники компаній, контрольованих ним, організували масштабну схему розкрадання блакитного палива із газотранспортної системи України. Повідомляє Матриця Свободи.

За даними судово-економічної експертизи, лише протягом 2021 року незаконна діяльність фігурантів завдала державі збитків на понад 4,2 млрд грн. При цьому загальна сума збитків, за попередніми оцінками, протягом 2016-2022 років може становити понад 18 млрд грн. За матеріалами слідства, посадовці «облгазів Фірташа» розкрадали понад 70% коштів, які передбачалися на закупівлю блакитного палива. Фактично йдеться про присвоєння грошей звичайних українців, які оплачували комунальні платежі.

Схема полягала в тому, що облгази, підконтрольні Фірташу, купували паливо у підконтрольної йому компанії. Але насправді отримували менше ніж 30% від проплаченого розміру газу.


Дефіцит, що утворився через цю махінацію, покривали за рахунок блакитного палива, яке знаходилося в державній власності – облгази просто відбирали «недоотримане» паливо з газотранспортної системи України.


При цьому державі за це майже не платили, посилаючись на відсутність коштів. За наявними даними, облгази Фірташа сплатили державному оператору української ГТС в середньому 30% від загальної вартості відібраного газу.


Надалі фігуранти вели гроші в тінь через мережу підконтрольних олігарху комерційних структур. Рік у рік вони нарощували збитки для держави.


У рамках кримінального провадження правоохоронці провели обшуки в офісах та місцях проживання організаторів злочинної схеми.


На підставі зібраних доказів Фірташа, двох керівників ТОВ «РГК», керівника ТОВ «ЙЕ ЕНЕРГІЯ» та п'ятьох керівників облгазів повідомлено про підозру за ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 та ч.3 ст.27, ч. 3 ст.209 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах організованою групою, легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).


З них п'ятьом фігурантам підозра повідомлена заочно, оскільки вони ховаються від правосуддя за кордоном. Вирішується питання про оголошення їх у міжнародний розшук.

Комплексні заходи щодо викриття злочину проводили співробітники СБУ спільно з Бюро економічної безпеки за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора України.



0 коментарів

Comments


bottom of page