top of page
Пошук
Фото автораOpen Media Ukraine

«Найближчими місяцями». У США заявили, що F-16 для України — пріоритет союзників


F-16 (Фото:REUTERS/Lukasz Glowala)

США разом із партнерами працюватимуть над тренуванням українських пілотів на винищувачах F-16 та їх поставками, реалізація цих планів розпочнеться найближчими місяцями. Про це заявив речник Держдепартаменту Меттью Міллер під час брифінгу в понеділок, 22 травня. Повідомляє NV.


«Президент [Джо Байден] чітко дав зрозуміти, що ми почнемо навчати українських військових пілотувати F-16 і будемо разом із партнерами та союзниками працювати над передачею F-16 Україні. Не можу нічого сказати з приводу того, коли чи як це станеться, або ж які країни їх поставлять...Для нас це пріоритет, і ми почнемо реалізацію найближчими місяцями», — повідомив Міллер, не уточнюючи подробиці.


У Білому домі раніше сказали, що США ще не ухвалили рішення, чи буде безпосередньо Вашингтон передавати Києву винищувачі.


Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель 22 травня заявив, що навчання пілотів на F-16 «вже почалося». Глава МЗС Нідерландів Вопке Хукстра заявив, що їхня країна готова почати навчання найближчим часом. Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак анонсував, що Британія почне тренувати українських льотчиків цього літа.


У Міноборони України сподіваються, що F-16 з’являться в Україні цієї осені.


Президент Володимир Зеленський заявляв, що не може сказати, скільки винищувачів отримає Україна і коли це станеться, але зазначив, що спробує прискорити їх постачання.


19 травня Ріші Сунак оголосив, що Велика Британія, США, Нідерланди, Бельгія і Данія погодилися брати участь у підготовці українських пілотів на західних винищувачах. США підтвердили, що «підтримуватимуть спільні зусилля з навчання українських пілотів на винищувачах четвертого покоління, включно з F-16». До винищувачів цього класу належать також британські літаки Eurofighter Typhoon і французькі Mirage 2000.


У Білому домі заявили, що найближчими місяцями союзники працюватимуть над тим, щоб визначити, коли, хто і скільки літаків передасть Україні. При цьому винищувачі надаватимуться за умови, що Україна не буде використовувати їх для ударів по території країни-агресорки РФ.

0 коментарів

댓글


bottom of page