top of page
Пошук
Фото автораOpen Media Ukraine

Повідомляється, що США передадуть Україні ATACMS. Чи змінить це війну?


На цій публічній фотографії, опублікованій Міністерством оборони Південної Кореї, тактична ракетна система армії США (ATACMS) була використана у Східному морі під час південнокорейсько- американських маневрів. Спільне ракетне навчання 29 липня 2017 року на східному узбережжі, Південна Корея. (Фото Міністерства оборони Південної Кореї через Getty Images)

Після понад року умовлянь про отримання від США армійських тактичних ракетних систем великої дальності (ATACMS), Україна нарешті може отримати таку бажану зброю. Повідомляє The Kyiv Independent.


Хоча, на розчарування України, він не був включений до останнього пакету військової допомоги вартістю 325 мільйонів доларів, оголошеного Вашингтоном 21 вересня, NBC News повідомила, що рішення може бути прийнятим.


Як повідомляє видання з посиланням на неназваних американських чиновників, знайомих із ситуацією, президент США Джо Байден сказав своєму українському колезі Володимиру Зеленському, що Вашингтон надасть Україні невелику кількість ATACMS.


Звіт надійшов незабаром після чотириденного візиту Зеленського до Сполучених Штатів, під час якого він зустрівся з Байденом і міністром оборони США Ллойдом Остіном.


У разі надання Україні ATACMS дозволить Києву послідовно вражати цілі в тилу противника на відстані до 300 кілометрів.


Але чи кардинально вони змінять хід війни?


Що таке ATACMS?

Армійський тактичний ракетний комплекс (ATACMS) — це керована балістична ракета класу «земля-земля» з радіусом дії до 300 кілометрів, що перевищує будь-які ракети наземного базування в українському арсеналі.


Він був розроблений у США для ураження таких цілей, як командні пункти, системи протиповітряної оборони, центри зв'язку та пункти логістики. На озброєнні армії США з 1991 року ATACMS використовувався у війнах у Перській затоці та Іраку.


Бахрейн, Південна Корея, Польща, Туреччина, Румунія, Греція та Об'єднані Арабські Емірати також мають у своїх запасах ATACMS, згідно з американським виробником Martin Lockheed.

На цьому публічному зображенні, опублікованому Міністерством оборони Південної Кореї, армійська тактична ракетна система (ATACMS) працює під час спільного навчання між Сполученими Штатами та Південною Кореєю 5 жовтня 2022 року в невідомому місці. (Фото Міністерства оборони Південної Кореї через Getty Images)

ATACMS запускаються з реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) М142 високої мобільності (HIMARS) і реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) M270, які Україна ефективно використовує з літа минулого року.


Ракети, які можуть розвивати максимальну швидкість близько 3700 кілометрів на годину, важко перехопити на кінцевій фазі через їх швидке зниження, за словами Федеріко Борсарі, співробітника програми Леонардо з трансатлантичної оборони та безпеки Центру європейської політики. Аналіз.


По яких цілях Україна могла б вразити ATACMS?

ATACMS — це всепогодна ракета, яку можна використовувати в будь-який час доби для нанесення точних ударів по цілях глибоко за лінією фронту. Це робить їх особливо сприятливими для клімату України, несприятливого для повітряних атак протягом значної частини року, розповів Kyiv Independent Віктор Кевлюк, експерт Центру оборонних стратегій України.


За словами полковника запасу Кевлюка, друга головна причина, чому Україні потрібні ATACMS, це використання їх для послаблення потужних можливостей ППО Росії. Експерт пояснив, що ураження російських систем ППО дозволить українській авіації, яка відчуває нестачу штурмовиків, залітати глибше на окуповану Росією територію та наносити там удари по цілях.


Те, чого Україна зможе досягти за допомогою ATACMS, залежить від того, який варіант ракети вона отримає, яких є кілька. Кожна з них має різний рівень точності та впливу, тоді як найстаріша версія М39 також має менший радіус дії – лише 165 кілометрів.


Борсарі вважає, що Вашингтон, швидше за все, надішле модифікацію Block 1A, яка може бути оснащена або суббоєприпасом, або унітарною боєголовкою.


«Враховуючи ці характеристики, ракета ATACMS була б дуже корисною для знищення стратегічно важливих, але великих стаціонарних цілей, таких як авіабази (з метою пошкодити або знищити припарковані там літаки), великі військові об’єкти, радари, основні райони дислокації військ, об’єкти протиповітряної оборони. ", - сказав Борсарі Kyiv Independent.


З радіусом дії в 300 кілометрів Україна могла б використовувати ATACMS, щоб досягти майже будь-якої цілі на окупованій Росією території, включно з Чорноморським флотом Росії в Севастополі та Кримським мостом, який використовує Росія для постачання обладнанням своїх військ на півдні України. Теоретично ATACMS також може дозволити українським силам завдавати додаткових ударів по цілях на російській території, але Київ пообіцяв використовувати ATACMS лише в межах кордонів України.

На фото, зробленому 12 жовтня 2022 року, видно Керченський міст, який з’єднує окупований Росією Крим із Росією, поблизу Керчі, де стався вибух 8 жовтня 2022 року. (Фото Stringer/AFP через Getty Images)
Це відео, зроблене 17 липня 2023 року на rimea24TV, показує пошкоджений Керченський міст, який з’єднує окупований Росією Крим із Росією, сильно пошкоджений після нападу. (Фото Crimea24TV/AFP через Getty Images)
Антойовський міст, нібито зруйнований, щоб не дати українським силам перетнути річку Дніпро, коли російські сили відступили на його східний берег, 14 листопада 2022 року. (Фото Метіна Актаса/Anadolu Agency через Getty Images)

Однак, як зазначив Кевлюк, наїзд на 18-кілометровий міст, навіть з ATACMS, може поки лише пошкодити його, щоб затримати рух транспорту, але конструкція не обвалиться. Він проілюстрував це на прикладі Антонівського мосту, який пережив десятки українських ударів і розвалився, коли російські війська підірвали його опори.


"Кримському мосту потрібен ядерний удар (щоб він зруйнувався), але цього не буде. Тому я не вірю, що цей міст буде зруйнований", - підсумував Кевлюк.


Чим ATACMS відрізняється від інших ракет в українському арсеналі?

З травня українські збройні сили використовують ракети Storm Shadow/SCALP, спільно розроблені Великою Британією та Францією. Вони мають максимальну дальність близько 250 кілометрів.


Однак ці ракети запускаються з повітря, що робить їх використання залежним від погодних умов і старіння реактивних літаків радянських часів на арсеналі України.


До рішення Сполученого Королівства надати ракети Storm Shadow максимальні вражаючі можливості України становили поставлені США ракети GMLRS для пускових установок HIMARS із дальністю близько 80 кілометрів.


Порівняно з ракетами Storm Shadow/SCALP і GMLRS, ATACMS має не тільки більший радіус дії, але й «ідеальну боєголовку для досягнення ефекту більшої площі замість боєголовок, призначених для концентрації енергії вибуху на конкретних цілях (бункери, кораблі, невелика інфраструктура, як-от мости)", - сказав Борсарі.

Українські військові спостерігають за пуском ракети M142 HIMARS на бахмутському напрямку 18 травня 2023 року в Донецькій області. (Фото Сергія Михальчука/Global Images Ukraine через Getty Images)

ATACMS стане другою українською наземною ракетою далекого радіусу дії після наземного варіанту протикорабельної ракети Р-360 «Нептун» українського виробництва. Повідомляється, що українські військові застосували "Нептун" для удару по російській системі ППО С-400 в Криму. Модифікований варіант ракети «Нептун» має радіус дії близько 400 кілометрів, повідомив виданню War Zone неназваний представник українського оборонного відомства, але поки що вироблено лише кілька десятків таких ракет.


31 серпня Зеленський заявив, що нова українська зброя дальньої дії успішно досягла цілі за 700 кілометрів, але з того часу подробиць не розголошується.


Окрім ATACMS, Київ веде кампанію за отримання від Німеччини крилатих ракет повітряного базування Taurus із дальністю до 500 кілометрів, але поки безуспішно.


Чому США вагалися?

Київ звернувся до США з проханням надати йому ATACMS більше року, при цьому Вашингтон перейшов від побоювань спровокувати Третю світову війну до запевнень, що ATACMS для України все ще «на столі».


Білий дім також назвав занепокоєння щодо обмежених запасів ATACMS у США та непотрібної ескалації з Москвою на випадок, якщо вони будуть використані для нападу на російську територію, серед причин відхилення заявки України на отримання бажаних ракет.

Президент України Володимир Зеленський і президент США Джо Байден йдуть до Овального кабінету Білого дому 21 вересня 2023 року у Вашингтоні, округ Колумбія. (Фото Дрю Ангерера/Getty Images)

За словами Борсарі, іншими проблемами, що пояснюють нерішучість, може бути економічна ефективність ATACMS на один раунд, коли одна ракета коштує близько 850 000 доларів США порівняно з лише 160 000 доларів США за ракету GMLRS, а також оцінка оперативних пріоритетів України.


Співробітник CEPA сказав, що незабаром армія США замінить ATACMS на нові Precision Strike Missile (PrSM) може сприяти прибуттю ATACMS в Україну, що підтверджується іншими звітами.


Але навіть якщо Вашингтон незабаром передумає, Україні, ймовірно, знадобляться місяці, щоб бути готовою до використання ATACMS, вважає Борсарі. Існуючі ракети-носії повинні бути переконфігуровані та модернізовані, персонал повинен пройти спеціальну підготовку, а також є матеріально-технічний аспект, як і з будь-яким іншим великим потенціалом.


Чи може ATACMS радикально змінити хід війни?

Українські офіційні особи заявили, що ATACMS необхідні для удару по критично важливих активах Росії, припаркованих глибоко за лінією фронту, а Зеленський назвав ці ракети життєво важливими для перемоги над «російським терором».


За словами Кевлюка, ATACMS також дозволить українським силам ще більше порушити російське командування, протиповітряну оборону та матеріально-технічне забезпечення на півдні, додавши до нещодавніх успіхів, досягнутих із Storm Shadows і HIMARS.


«ATACMS також додасть певної корисної потужності, оскільки українські запаси крилатих ракет Storm Shadow і SCALP-EG скорочуються, хоча залишається незрозумілим, скільки саме ATACMS Пентагон готовий буде надіслати», — Джон Харді, заступник директора російської програми в Фонд захисту демократій, повідомив Kyiv Independent.


Однак дезорганізації російської матеріально-технічної бази та нанесення ударів по військовій техніці за допомогою ATACMS недостатньо, щоб кардинально змінити ситуацію на полі бою, вважають експерти. Для цього Україні необхідно придбати достатню кількість бойової броньованої техніки, танків, авіації, сформувати не менше 10 нових бригад і паралельно привести їх до ладу, зазначив Кевлюк.


Борсарі погодився, сказавши, що «у війні немає дивовижної зброї, оскільки ефективне використання будь-якої зброї залежить від складного набору можливостей і факторів».


«Однак ATACMS істотно посилить ударні можливості України на великій відстані та піддасть серйозному ризику російські сили другого ешелону, лінії матеріально-технічного забезпечення та бази», – додав експерт.


За словами Борсарі, за допомогою ATACMS Україна могла б «суттєво погіршити бойові можливості противника та, на папері, створити умови для більш плавних наступальних маневрів, оскільки у противника не було б можливостей для посилення».


«Хоча це і не ідеальна куля, ATACMS додасть важливих можливостей і потужностей до все більш різноманітного арсеналу високоточних ударних систем великої дальності в Україні», — сказав Харді.


0 коментарів

댓글


bottom of page