top of page
Пошук
Фото автораOpen Media Ukraine

СБУ проводить обшуки у Шуфрича: в домі нардепа виявили "радянську кімнату"


Служба безпеки України провела обшуки в домі народного депутата Нестора Шуфрича у селі Козин Київської області. Там виявили багато російської символіки. Повідомляє Експрес.


Журналіст Юрій Бутусов повідомив, що нардепа затримали, низка укрЗМІ заперечує це, посилаючись на джерела в СБУ.


Нестор Шуфрич, який є чинним депутатом Верховної Ради, також є фігурантом справи щодо російської шпигунської мережі, створеної співробітником ФСБ РФ та колишнім нардепом Володимиром Сівковичем.


Обшуки у Шуфрича: деталі справи

Про затримання Нестора Шуфрича повідомив журналіст Юрій Бутусов у Facebook, а також інші ЗМІ з посиланням на власні джерела у відомстві. СБУ офіційно ще не коментувала обшуки та інформацію про затримання нардепа.


"За висновками слідства, Шуфрич, за завданням Сівковича, виступав на телеканалах України та Росії з метою розповсюдження російський пропаганди та просування антиукраїнської політики. Йому інкримінується державна зрада", – зазначив Бутусов.

У домі Нестора Шуфрича слідчі СБУ виявили чимало російської символіки. Зокрема, радянські посвідчення, герб РФ, ордени з георгіївськими стрічками та кітелі ЗС РФ.

Бутусов нагадав, що напередодні вторгнення був тим, хто вдарив Шуфрича на телеефірі саме з цієї причини.


Також Юрій Бутусов зазначив, що Шуфрич досі є народним депутатом, який отримує кошти платників податків та є головою комітету Верховної Ради.

Журналіст Андрій Цаплієнко з посиланням на джерела в СБУ також підтвердив, що Шуфричу інкримінують державну зраду. "Нестор не тільки регулярно отримував по голові в парламентських бійках, але й тісно працював із фсбшником і екснардепом Володимиром Сівковичем. Тим самим, який з московського офісу координував роботу російської агентури в Україні. Нагадаю, саме Сівкович курував роботу колишнього начальника кримського главку СБУ Кулініча, якого особисто Малюк затримував минулого року", – зазначив журналіст.

Шуфрич дотичний до справи Сівковича: що це означає

Ще у 2022 році працівники ДБР повідомили про підозру у державній зраді колишньому заступнику секретаря Ради нацбезпеки і оборони Володимиру Сівковичу та трьом співробітникам ФСБ РФ за шпигунство.

Слідство встановило, що 5-а служба Федеральної служби безпеки Росії утворила злочинну організацію для проведення розвідувально-підривної діяльності проти України.


До цього угруповання залучили представників колишньої влади в Україні, які у 2014 році перебрались до Москви, зокрема Володимира Сівковича. Також у злочинну групу входив ексначальник ГУ СБУ в Криму Олег Кулініч.


Сівкович координував роботу з українською частиною угруповання, яка збирала та передавала представникам РФ відомості, що становлять державну таємницю, а також намагалась впливати на кадрові рішення в органах безпеки України.


"Для прикриття колишній заступник секретаря РНБО створив у Москві «політичний офіс», працівники якого начебто займались суспільно-політичною діяльністю. А насправді проводили розвідувально-підривну діяльністю проти України. Вони залучали до негласного співробітництва осіб, які мають розвідувальні можливості на території України та спроможні надавати допомогу працівникам ФСБ", – повідомили у ДБР.


Сівкович отримав підозру: йому інкримінували вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), ч. 1 ст. 111 (державна зрада).


0 коментарів

Comments


bottom of page