top of page
Пошук

Справу щодо позбавлення землі кафедрального собору УПЦ МП у Тернополі розглянуть у Верховному Суді


Управління Тернопільської Єпархії УПЦ МП намагається оскаржити рішення Тернопільської міської ради щодо припинення користування землею на вул. Коновальця - там розташовано їхній кафедральний собор. Про це повідомляє RISU з посиланням на Новини Тернополя - CX.UA.


Навесні 2023 року тернопільські активісти всіляко намагалися привернути увагу місцевої влади до кафедрального собору Віри, Надії, Любові та їх матері Софії УПЦ МП. Протягом кількох місяців вони влаштовували мітинги, акції протесту та вимагали від священнослужителів перейти до Православної Церкви України або звільнити приміщення.


Як результат – Тернопільська міська рада розглянула питання щодо позбавлення церкви права користування земельною ділянкою площею 0,5484 га (кад. номер 6110100000:06:002:0018) на вулиці Коновальця, 1. Вона призначена для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій. Позачергова сесія відбулася 17 квітня 2023 року. «За» проголосували 40 депутатів, зокрема і міський голова. А вже 26 квітня 2023 року управління Тернопільської єпархії УПЦ МП звернулось з першою позовною заявою до суду.


За понад рік сперечань суди задовольняли як позови Церкви, так й апеляції міської ради. Наприклад, у грудні 2023 року Господарський суд Тернопільської області задовольнив позов УПЦ МП. А вже у червні 2024 року Західний апеляційний господарський суд навпаки підтримав апеляційну скаргу Тернопільської міської ради та визнав дійсним рішення про припинення права постійного користування земельною ділянкою Управлінню Тернопільської єпархії УПЦ МП.


Як неодноразово повідомляв отець Степан Балан, прес-секретар Тернопільської єпархії УПЦ МП, здаватися не збираються. Їхні юристи відстоюватимуть право на користування землею й надалі.


Вже п’ятого липня Управління Тернопільської єпархії подали касаційну скаргу до Верховного Суду України. 24 липня Верховний Суд України перевірив матеріали касаційної скарги і залишив її без руху. Суддя Олексій Случ аргументував своє рішення низкою порушень. Зокрема, представники УПЦ МП чітко не вказали підстави, на якій подається касаційна скарга, не зареєстрували електронний кабінет. На усунення недоліків Церква має лише 10 днів.


Проте вже п’ятого серпня в Єдиному державному реєстрі судових рішень опублікували ухвалу, в якій повідомили про відкриття касаційного провадження. А 24 вересня о 12.45 у Києві же розглядатимуть касаційну скаргу УПЦ МП.



0 коментарів

Kommentare


bottom of page