top of page
Пошук
Фото автораOpen Media Ukraine

Столтенберг: НАТО не бачить ознак навмисного нападу Росії на Румунію


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступає на прес-конференції перед щорічним самітом НАТО у Вільнюсі, Литва, у понеділок, 10 липня 2023 р. (Фото: Андрій Рудаков/Bloomberg через Getty Images)

НАТО не бачить жодних ознак того, що фрагменти безпілотника, знайдені на румунській землі, були результатом навмисної атаки Росії на члена Альянсу Румунію, повідомило Reuters 7 вересня з посиланням на генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. Повідомляє The Kyiv Independent.


«У нас немає жодної інформації, яка б вказувала на навмисну атаку з боку Росії, і ми очікуємо результатів поточного розслідування», — сказав глава НАТО законодавцям ЄС.


Столтенберг наголосив, що російські удари по Україні в безпосередній близькості від кордонів союзників створюють ризики для НАТО.


«Це демонструє ризики інцидентів і нещасних випадків... Незалежно від цього результату (розслідування), те, що ми бачили, звичайно, — це багато боїв, а також повітряні атаки поблизу кордонів НАТО», — сказав Столтенберг.


Після одностороннього припинення Москвою Чорноморської зернової ініціативи російські війська неодноразово атакували українські порти на річці Дунай, розташовані неподалік від румунського кордону. Після атаки безпілотників вночі 4 вересня Україна заявила, що деякі з безпілотних літальних апаратів (БПЛА) впали та здетонували на території Румунії.


Спочатку Бухарест заперечував цю інформацію, а 6 вересня змінив свою заяву, коли міністр оборони Румунії Анхель Тілвар підтвердив, що на березі Дунаю в Румунії було знайдено фрагменти безпілотника.


Уряд Румунії поінформував своїх союзників по НАТО про інцидент 6 вересня під час зустрічі представників Альянсу в Брюсселі.


«Влада Румунії підтвердила, що уламки, можливо, від безпілотника, були знайдені на румунській землі, поблизу кордону з Україною», – прокоментував речник НАТО Ділан Вайт.


"Союзники висловили рішучу солідарність з Румунією", - сказав Вайт. «Ми продовжуємо уважно стежити за ситуацією та підтримуємо тісний контакт із нашим союзником Румунією».


Це не перший випадок падіння російського снаряда на територію НАТО. У травні польська влада виявила залишки, ймовірно, російської ракети Х-55 поблизу польського міста Бидгощ.


У Варшаві прокоментували інцидент, що снаряд не був спрямований на Польщу і, ймовірно, потрапив на польську територію через несправність.


0 коментарів

Comments


bottom of page