top of page
Пошук
Фото автораOpen Media Ukraine

У парламенті пропонують новий спосіб обрання суддів Верховного Суду


В Україні протягом багатьох років поспіль залишається пріоритетною реформа судової системи, яка обумовлена високим запитом суспільства і держави на справедливість. У цьому процесі роль суду є ключовою в контексті захисту гарантованих Конституцією й законами України прав та свобод людини і громадянина, прав і законних інтересів юридичних осіб, інтересів суспільства та держави. Повідомляє borg.expert.


Водночас останні кримінальні справи щодо суддів ВС з новою силою почали формувати у суспільства запит на те, а хто має право бути «верховником»? За якими критеріями обирати суддів? І чи можна уникнути корупції під час відправлення правосуддя, в тому числі і на найвищому рівні?


Також слід розуміти, що в умовах повномасштабної війни з російським агресором вищеокреслений суспільний запит на справедливість зріс до масштабу, який потребує у тому числі вжиття невідкладних законодавчих заходів у частині нових підходів до формування вищого суддівського корпусу.


З цією метою народним депутатом Тарасом Тарасенком подано та зареєстровано законопроєкт №9323 від 25.05.2023 «Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” (щодо порядку направлення у відрядження суддів для здійснення правосуддя у Верховному Суді та уточнення повноважень Верховного Суду)». Зміни торкатимуться направлення у відрядження суддів для здійснення правосуддя у Верховному Суді, забезпечення динамічної ротації кадрів та прозорості визначення кандидатів на посади суддів, а також коригування деяких повноважень Верховного Суду.


Ключовою ціллю прийняття проекту Закону є забезпечення зростання кадрового потенціалу й підвищення прозорості діяльності суддів Верховного Суду як найвищого суду в системі судоустрою України.


Законопроєктом пропонується:

  • надати право Верховному Суду звертатись до суб’єктів законодавчої ініціативи із проектами Законів стосовно унормувань сталої судової практики, що особливо актуально в умовах відсутності в нашій правовій системі прецедентного права;

  • змінити перелік осіб, з числа яких проводиться набір на посади суддів Верховного Суду. Якщо наразі суддею Верховного Суду одразу можна стати після 10 років роботи у сфері адвокатури чи наукової діяльності, то після прийняття проекту Закону особа, яка має відповідні 10 років стажу, спочатку стає суддею апеляційного суду, після чого може бути відряджена для здійснення правосуддя у Верховному Суді й наділена повноваженнями судді Верховного Суду;

  • обмежити строк повноважень судді Верховного Суду – 5 років і не більше 2 строків підряд, що надасть можливість забезпечити ротацію кадрів. Наразі судді Верховного Суду можуть обіймати посади безстроково до досягнення віку у 65 років або смерті, що обумовлює низку ризиків та обмежує кадровий потенціал судової системи;

  • передбачити, що судді іншого суду, які здали іспит в останні 6 місяців до направлення у відрядження – новий іспит не складають, спеціальну перевірку не проходять, а процедура є конкурсною на основі попередніх результатів з метою спрощення процедури добору суддів Верховного Суду;

  • встановити, що суддів для здійснення правосуддя у Верховному Суді фактично направляє у відрядження З’їзд суддів України. Саме суддям «факту» слід обирати суддів «права», тобто касаційної інстанції. Це створить додаткову відповідальність суддів нижчих інстанцій за власні рішення: якщо оберуть некомпетентного суддю в касаційну інстанцію, то це створить ризик перегляду справедливого і об’єктивного судового рішення суду нижчої інстанції.

Іншими словами суддями Верховного Суду будуть судді зі спеціальним статусом, який перебуває у тимчасовому відрядженні. Причому після завершення «верховної» каденції вони будуть повертатись до роботи в апеляційній інстанції.


Сьогодні у парламенті було заявлено про «необхідність жорсткого і безкомпромісного подолання проявів корупції в системі правосуддя». Це чітка політична заява про абсолютну недопустимість випадків, коли керівник найвищого суду у системі судоустрою України може бути задіяний у вчинені корупційних діянь. Однак одних заяв мало. Потрібні рішучі дії. З цією метою зареєстрував законопроєкт №9323, основна мета якого – забезпечити розвиток кадрового потенціалу суддів ВС. Пропонується «відряджати» суддів апеляції до ВС строком на 5 років, і не більше 2 строків підряд“, – прокоментував свою ініціативу народний обранець.


0 коментарів

コメント


bottom of page