top of page
Пошук
Фото автораOpen Media Ukraine

Євроінтеграція, підтримка, санкції проти Росії — підсумки саміту Україна – ЄС у Києві (ВІДЕО)


Шарль Мішель, Володимир Зеленський, Урсула фон дер Ляєн. Фото: president.gov.ua

Україна і Європейський Союз більше не є окремими суб’єктами європейського життя. Історичний 24-й саміт Україна – ЄС відбувся в Києві сьогодні, 3 лютого. Спочатку делегація ЄС на чолі з президентами Єврокомісії та Євроради провели зустріч з урядом України. На самому саміті обговорили підтримку Києва у протистоянні російському агресору, ефективність імплементації реформ на шляху до інтеграції та наступні кроки, які наблизять Україну до остаточного членства, повідомляє FREEДОМ.


Усі країни-члени Євросоюзу повинні працювати над початком перемовин про вступ і підтримати дорожню карту, яка визначить усі кроки України на шляху до єдиного ринку з ЄС якомога швидше. Зустріч відбулася на тлі повідомлень про новий можливий масштабний наступ країни-агресора Росії. Саме тому Європарламент закликає країни ЄС збільшувати та прискорювати допомогу Києву, надання зброї, економічну, інфраструктурну, фінансову та гуманітарну підтримку. Уся підтримка ЄС Україні від початку вторгнення сягнула 50 млрд євро. Це безпрецедентна допомога, каже глава Української держави Володимир Зеленський, але не можна зупинятися, адже Росія хоче реваншу.

“Посилюватися тиск на сході країни — буде. Росія хоче реваншу, реваншу хоче саме там, де це не вийшло. Також вони захочуть повернутися і зробити реваншистські кроки, згадуючи ту поразку восени, в напрямку Лиману. Наша стійкість — наших хлопців також залежить від зброї і від мотивації”, — сказав він.

До річниці повномасштабної розв’язаної Росією війни проти України ЄС готує новий 10-й пакет антиросійських санкцій, який доповнить попередні обмеження.

“Росія і російська економіка вже платить високу ціну через санкції, 10-й пакет санкцій уже в роботі, ми плануємо ухвалити його до 24 лютого, він коштує приблизно 10 млрд євро. План у тому, щоб знову сконцентруватися на технологіях, які не повинні бути використані російською військовою машиною. Ми розглядаємо детальніше, глибше складові, які були знайдені в тих же безпілотниках, щоб у Росії не було доступу до технологій”, — повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.
“Вони захопили 6 ядерних блоків, вони захопили наших людей, захопили керівництво станції (Запорізької АЕС, — ред.). І ми розуміємо, хто керує ядерною енергетикою в Росії, тут є всі докази і ці люди приїжджали на нашу атомну електростанцію. Це — “Росатом”. І ми справді хочемо, щоб деякі держави європейські, які досі не хочуть накладати санкції на “Росатом”, на керівництво “Росатома”, на ядерну енергетику, щоб вони зрозуміли — за таке потрібно як мінімум накладати санкції”, — заявив президент України.

Євродепутати наголошують, що приєднання України до ЄС — процес, який ґрунтується не тільки на заслугах українців, які не зраджують цінностей і вектора євроінтеграції навіть під час гарячої фази російсько-української війни, а й на суворому дотриманні всіх правил і рекомендацій. Нагадаємо, разом із новим статусом кандидата в члени ЄС влітку 2022 року Київ отримав і 7 рекомендацій, які стосуються, наприклад, реформ Конституційного суду, боротьби з корупцією та іншого. Ці вимоги виконуються попри все.

“Вражена і хочу підкреслити чіткість, якість і швидкість, з якою ви показуєте результат. Це просто феноменально”, — зазначила фон дер Ляєн.
“Ми продовжуватимемо допомогу заради вашої перемоги на полі бою. Ми відправили близько 12 млрд доларів військової допомоги. Ми здійснюємо підготовку і 30 тисяч українських військовослужбовців будуть підготовлені цьогоріч. 18 млрд євро макрофінансової допомоги. І ми допомагатимемо вам на всіх етапах, ми разом працюватимемо для того, щоб повністю використати всі можливості угоди про вільну торгівлю. Не буде безпечної і незалежної Європи, без вільної і незалежної України”, — заявив Мішель.

Глава Єврокомісії заявила, що Україна виконала вже понад 70% завдань на шляху до вступу в ЄС. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль раніше наголошував, що Україна не відмовляється від свого амбітного плану вступити до ЄС протягом наступних двох років. Перемовини ж про вступ до Євросоюзу мають розпочати вже цьогоріч.


0 коментарів

Commenti


bottom of page