top of page
Пошук

Іран готуєтся надати Москві сотні балістичних ракет, - Reuters


Тегеран готується до масштабного постачання балістичних ракет Москві. Йдеться про сотні одиниць озброєння, які вже "незабаром" можуть бути передані російському режиму, пише Reuters із посиланням на інформацію від двох європейських розвідувальних джерел. Повідомляє Ми-Україна.


За даними розвідки, російські військові вже проходять навчання в Ірані з експлуатації балістичної ракети ближньої дії Fath-360. Ця ракетна система, здатна доставляти боєголовку вагою 150 кг на відстань до 120 км.


Джерела стверджують, що 13 грудня в Тегерані відбулося підписання контракту між представниками російського Міністерства оборони та іранськими офіційними особами. Угода нібито передбачає постачання не лише Fath-360, але й іншої балістичної ракетної системи Ababil.


Військовий експерт, з яким поспілкувались журналісти Reuters, припустив, що поставки Іраном балістики можуть дати росії змогу застосовувати більшу частину свого арсеналу для ураження цілей за лінією фронту, одночасно застосовуючи іранські боєголовки для ураження цілей на ближчій відстані.


Представник Ради нацбезпеки США заявив, що "Сполучені Штати, їхні союзники по НАТО та партнери по G7 готові до швидкої і жорсткої відповіді у разі якщо Іран продовжить подібні поставки". Він додав, що такі дії "означатимуть різке посилення підтримки Іраном агресивної війни рф проти України".


Іранська сторона, свою чергу, всі звинувачення в свій бік відкидає. Тегеран неодноразово заявляв, що "утримується від передачі будь-якої зброї, включаючи ракети, яка потенційно може бути використана в конфлікті з Україною, до його завершення".


Експерти попереджають, що якщо ці поставки відбудуться, вони можуть суттєво ускладнити ситуацію для України.


"Поставка великої кількості балістичних ракет малої дальності з Ірану в рф дозволить ще більше посилити тиск на і без того сильно перевантажені системи протиракетної оборони України", - зауважив старший науковий співробітник Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI) Джастін Бронк. 


0 коментарів

Comments


bottom of page